Deser w kolorach sygnalizacji świetlnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Deser cieszący nie tylko smakiem, ale i wyglądem

Deser w kolorach sygnalizacji świetlnej

Składniki:

Deser w kolorach sygnalizacji świetlnej

 

  • 330 ml zielonego przecierowego soku (np. banan-jabłko-kiwi)
  • 330 ml pomarańczowego przecierowego soku (np. marchew-banan-jabłko)
  • 330 ml czerwonego przecierowego soku (np. jabłko-truskawka)
  • 6 łyżeczek skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Deser w kolorach sygnalizacji świetlnej
3/4 zielonego soku wlewamy do rondelka i zagotowujemy, pozostałą część mieszamy z dwiema łyżeczkami skrobi ziemniaczanej. Gdy sok się zagotuje, wlewamy rozczyn z soku i mąki, cały czas mieszając. Po ponownym zagotowaniu zestawiamy z ognia i przekładamy do pucharków. Następnie w taki sam sposób gotujemy sok pomarańczowy i czerwony (zachowując odpowiednią kolejność).