dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Deser wiśniowo-biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczny deser na niedzielne popołudnie.

Deser wiśniowo-biszkoptowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser wiśniowo-biszkoptowy

 

  • mały biszkopt lub kilka ciastek biszkoptowych
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 śnieżki
  • 400 ml mleka
  • 1/2 słoika drylowanych wiśni z kompotu
  • deserowa polewa wiśniowa (może być z wiśniami)
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Deser wiśniowo-biszkoptowy
Biszkopt łamiemy na małe kawałki i układamy na dno pucharków. Śnieżki miksujemy w 400 ml zimnego mleka. Dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy zimną, tężejącą galaretkę wiśniową (rozpuszczoną w 1 szkl gorącej wody), a do drugiej połowy śnieżki dodajemy zimną, tężejącą galaretkę cytrynową (rozpuszczono w 1 szkl gorącej wody). Dokładnie miksujemy. Wiśnie odcedzamy z kompotu. Na pokruszony biszkopt wykładamy kilka wisienek, na to wlewamy warstwę masy wiśniowej, a na to wylewamy warstwę masy cytrynowej. Ponownie wykładamy kilka wisienek. Polewamy polewą wiśniową i robimy kleksy z masy cytrynowej. Całość posypujemy startą czekoladą. Smacznego.
Deser wiśniowo-biszkoptowy
Biszkopt łamiemy i układamy na dnie pucharków.
Deser wiśniowo-biszkoptowy
Śnieżki miksujemy z mlekiem, a następnie mieszamy z galaretkami.
Deser wiśniowo-biszkoptowy
Biszkopt zalewamy masą wiśniową i cytrynową.
Deser wiśniowo-biszkoptowy
Następnie układamy wiśnie i oblewamy polewą.