BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 697]

Deser wiśniowo - jogurtowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam pyszny lekki deserek wiśniowo - jogurtowy. Jest smaczny i szybki w wykonaniu, a co najważniejsze nie ma za dużo kalorii.

Deser wiśniowo - jogurtowy

Składniki:

Deser wiśniowo - jogurtowy

 

  • Jogurt naturalny typu Grecki 400 g,
  • cukier brązowy według uznania,
  • żelatyna 2 łyżki rozpuszczona w 1/4 szklance gorącej wody,
  • wiśnie drylowane u mnie mrożone około 300 g, (rozmrozić )
  • Śnieżka bita śmietana 1 op,
  • mleko 200 g,

Sposób przygotowania:

Deser wiśniowo - jogurtowy
Wiśnie rozmrozić - kilka zostawić do dekoracji, a resztę zmiksować z brązowym cukrem.

Jogurt przelać do miski połączyć z zmiksowanymi wiśniami w razie potrzeby dosłodzić, dokładnie wymieszać.

Mieszając dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.

Masę przelać do pucharków i włożyć do lodówki w celu zastygnięcia.

Śmietankę Śnieżkę ubić według opisu na opakowaniu, można jak ktoś woli ubić (kremówkę 30 %).

Na wierzch deseru nałożyć ubitej śmietany udekorować wiśniami.