p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Deser z bitą śmietaną i granatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na konkurs ze słodkim syropem Polska Róża.

Deser z bitą śmietaną i granatem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser z bitą śmietaną i granatem

 

  • 1/2 owocu granatu
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżek syropu z malin Polska Róża
  • 1 galaretka malinowa
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Deser z bitą śmietaną i granatem
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Z połówki granatu wyciągamy ziarna do miseczki. Do 400 ml wrzącej wody dodajemy syrop malinowy, mieszamy i rozpuszczamy w płynie galaretkę malinową. Galaretkę z syropem malinowym rozlewamy do pucharków i wsypujemy połowę owoców granatu, zostawiamy do stężenia. Ubitą śmietankę wkładamy do szprycy z ozdobną końcówką i napełniamy pucharki. Posypujemy śmietanę pozostałymi ziarnami granatu.
Deser z bitą śmietaną i granatem
Galaretkę rozlewamy do pucharków i wsypujemy połowę owoców granatu
Deser z bitą śmietaną i granatem
Ubitą śmietankę wkładamy do szprycy z ozdobną końcówką i napełniamy pucharki