Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Budyń malinowy z tartym, wymieszanym z sokiem cytrynowym i cukrem jabłkiem, z bitą śmietaną i herbatnikami biszkoptowymi.

Deser z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z budyniem

 

  • 1 budyń malinowy
  • 1/2 l mleka
  • 1 jabłko
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 4 herbatniki biszkoptowe
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Deser z budyniem
Budyń ugotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, lekko przestudzić. Budyń rozłożyć do dwóch miseczek. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (bez gniazda nasiennego). Do jabłka od razu dodać sok wyciśnięty z cytryny i cukier, dokładnie wymieszać. Jabłko rozłożyć na budyniu. Herbatniki grubo pokruszyć, rozłożyć na jabłku. Śmietanę ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i kakao. Ubitą śmietanę rozłożyć na każdej porcji deseru.Podawać od razu po przygotowaniu.
Deser z budyniem
Ugotowany i lekko przestudzony budyń rozłożony do miseczek.
Deser z budyniem
Obrane i starte jabłko wymieszane z cukrem i sokiem z cytryny.
Deser z budyniem
Pokruszone herbatniki rozłożone na jabłkach.
Deser z budyniem
Ubita śmietana kremówka wymieszana z cukrem pudrem i kakao.