Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1069]

Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapewniam Was, że na taki deser każdy łasuch się skusi. Nie wierzycie? Przygotujcie, a się przekonacie. W takim deserze znajdują się pyszne, słodkie i pachnące latem truskawki, serek waniliowy, uwielbiana przez dzieci galaretka. Polecam.

Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami

Składniki:

Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami

Warstwa z makaronem:

  • 1 szklanka czekoladowego makaronu świderki mini
  • 1 truskawkowa galaretka
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym ( 30 dag łącznie )
  • 10 dag świeżych truskawek

Mus truskawkowy:

  • 20 dag świeżych truskawek
  • ewentualnie cukier do smaku

Śmietanka:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 4 kostki mlecznej czekolady
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami
1 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, od czasu do czasu delikatnie mieszamy, żeby się nie posklejał. Następnie przekładamy go w równych porcjach do 4 szklanek lub pucharków.

2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy serki waniliowe i tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Następnie tężejącą masę przekładamy na makaron, makaron powinien być cały przykryty, wstawiamy do lodówki do stężenia.

3. Przygotowujemy mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, można dodać cukru do smaku, ale ja nie dodawałam. Mus przelewamy na masę z serków.

4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy ją w malutką kostkę,

5. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na mus.

6. Deser dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką i startą na dużych oczkach czekoladą.

7. Podajemy i życzę smacznego.

Tagi:

makaron deser