edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Deser z czerwonego agrestu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warstwowy deser, w którym esencjonalny smak frużeliny z czerwonego agrestu harmonijnie łączy się ze słodyczą bitej śmietany.

Deser z czerwonego agrestu

Składniki:

Deser z czerwonego agrestu

FRUŻELINA:

BITA ŚMIETANA:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • pełna łyżka cukru pudru

DODATKOWO:

  • kilka podłużnych biszkoptów
  • kilka owoców agrestu i listki mięty do przybrania

Sposób przygotowania:

Deser z czerwonego agrestu

ETAP 1:

Deser z czerwonego agrestu
Agrest zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut.

Agrest oczyścić z szypułek, opłukać, włożyć do rondelka, zalać 150 ml wody i gotować kilka minut. Płyn przelać przez gęste sito, rozgotowane owoce przetrzeć. Do przecieru dodać cukier. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 200 ml zimnej wody, wlać do przecieru, doprowadzić do wrzenia. Rondelek zestawić z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Frużelinę odstawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dosłodzić do smaku.

W wysokich szklankach układać warstwami połamane lub pokrojone na kawałki biszkopty, wystudzoną frużelinę i ubitą kremówkę. Wierzch przybrać surowym agrestem i listkami mięty. Podawać od razu.

Z podanych proporcji otrzymamy trzy duże lub cztery mniejsze porcje.


Tagi:

desery owoce