Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Deser z galaretki, ricotty i śmietanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ponieważ czasem zostaną napoczęte galaretki, aby je wykorzystać zanim zwietrzeją robię szybkie desery z dostępnych mi produktów.

Deser z galaretki, ricotty i śmietanki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Deser z galaretki, ricotty i śmietanki

 

  • galaretka owocowa
  • 250 ml śmietany 36%
  • 15 dag serka ricotta
  • 1 mandarynka
  • 1 śmietan-fiks
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kulki czekoladowe ( z bombonierki:)
  • gwiazdki czekoladowe
  • perełki dekoracyjne
  • wiśnie deserowe

 

Sposób przygotowania:

Deser z galaretki, ricotty i śmietanki
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, wlewamy do pucharków (do połowy) i czekamy aż stężeje. Kiedy galaretki są gotowe ubijamy na sztywno śmietankę, a na końcu dodajemy cukier puder ze śmietan-fiksem. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. Nakładamy na galaretkę kolejno ricottę, śmietankę, a wierzch dekorujemy kawałkami mandarynki, wiśniami, słodkimi perełkami oraz czekoladkami.
Deser z galaretki, ricotty i śmietanki
Etap 1 Do pucharków wlewamy galaretki i stawiamy do stężenia.