reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Deser z gruszek

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dzisiaj coś szybkiego i pysznego- lekki krem z gruszek. Mamy jeszcze świeże owoce, nasze owoce, które zdecydowanie inaczej i o niebo lepiej smakują od tych importowanych.

Deser z gruszek

Składniki:

Deser z gruszek

 

  • 400 g obranych gruszek

 

  • 1łyżka cukru

 

  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

 

 

  • 5 łyżek zimnej wody

 

  • 2 białka

 

 

Sposób przygotowania:

Deser z gruszek

gruszki

Deser z gruszek
gruszki kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny

Gruszki kroimy na kawałki, dodajemy sok z cytryny, cukier, goździki i cynamon, podlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.

przygotowanie musu

Deser z gruszek
ugotowane gruszki miksujemy za pomocą miksera

Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, potem podgrzewamy do rozpuszczenia.

Z ugotowanych gruszek usuwamy goździki i cynamon - miksujemy na gładko, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy- nie studzimy!

łączenie składników

Deser z gruszek
ubijanie białek na sztywno

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Do ubitych dodajemy stopniowo gorące gruszki ( jeżeli trzeba to podgrzewamy ale nie gotujemy) i dokładnie mieszamy.

Krem przekładamy do trzech pucharków i odstawiamy do ostygnięcia,

Możemy podawać od razu jak się wystudzi lub zostawić do zastygnięcia żelatyny- wtedy masa może się rozwarstwić.