kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Deser z gruszkowo-śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny deser dla dużych i małych

Deser z gruszkowo-śliwkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z gruszkowo-śliwkowy

 

Sposób przygotowania:

Deser z gruszkowo-śliwkowy
Gruszki przepołów, wydrąż gniazda nasienne, również ogonek i włókna po ogonku. Do garnka wlewamy 1,5l wody, dodajemy 4 łyżki cukru, skórkę i zagotowujemy. Jak woda będzie się gotowała zmniejszamy na mały ogień i dodajemy gruszki. Gotujemy aż będą szkliste. W tym czasie przepołowiamy śliwki a daktyle kroimy w drobną kostkę. Wyjmujemy gruszki i kładziemy po jednej połówce na talerzu deserowym lub ozdobnym głębokim. Studzimy. W rondelku zagotowujemy mleko z łyżką cukru. W zimnym mleku mieszamy budyń. Do gotującego się mleka dodajemy 2 łyżki syropu w którym były gotowane gruszki oraz masło. Teraz dodajemy rozmieszany ( bez grudek ), budyń. gotujemy jeszcze ok 5 min ( jeśli mamy grudki za pomocą blendera rozdrabniamy sos ). W zagłębieniu gruszki dodajemy posiekane daktyle i zakrywamy połówką śliwki. Całość polewamy sosem budyniowym Smacznego
Deser z gruszkowo-śliwkowy
Etap 1 - gruszki myjemy i wydrążamy z niej gniazda nasienne
Deser z gruszkowo-śliwkowy
Etap 2 - gotujemy wodę z cukrem i skórką z cytryny
Deser z gruszkowo-śliwkowy
Etap 3 - zagotowujemy gruszki aż będą szkliste
Deser z gruszkowo-śliwkowy
Etap 4 - przygotowujemy sos z budyniu,mleka i syropu

Tagi:

śliwki