Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z jogurtem greckim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser z jogurtem greckim, galaretką i cytrynową masą.

Deser z jogurtem greckim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z jogurtem greckim

 

  • 2 galaretki owocowe
  • 400g jogurtu greckiego
  • 1/4 kostki palmy
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 cytryna
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • 10 czubatych łyżek serka homogenizowanego waniliowego

Sposób przygotowania:

Deser z jogurtem greckim
Dowolne galaretki owocowe (2 takie same) rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić. Jak zaczną tężeć, wymieszać je z jogurtem greckim i rozlać do pucharków. Do garnka przełożyć palmę, dodać do niej wodę i brązowy cukier, zagotować na małym ogniu. Dodać do tego sok wyciśnięty z całej cytryny, wsypać kisiel w proszku, dokładnie wymieszać i chwilkę gotować do zgęstnienia. Masę ostudzić. Dodać do niej serek waniliowy i dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na masie z jogurtem greckim. Można dowolnie udekorować.
Deser z jogurtem greckim
Jogurt grecki wymieszany z tężejącymi galaretkami.
Deser z jogurtem greckim
Ugotowana z wodą i cukrem palma wymieszana z sokiem z cytryny i kisielem.
Deser z jogurtem greckim
Cytrynowa masa wymieszana z serkiem waniliowym.
Deser z jogurtem greckim
Wymieszana z serkiem waniliowym cytrynowa masa rozłożona do pucharków.