Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z kasza i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kaszka manna gotowana na kozim mleku z cukrem waniliowym podana z gotowanymi z miodem i cynamonem śliwkami bez skórki.

Deser z kasza i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z kasza i śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Deser z kasza i śliwkami
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty nie przerywając mieszania. Kaszę lekko przestudzić. Połowę kaszy rozłożyć do 3-4 szklaneczek (lub miseczek). Do pozostałej kaszy dodać kakao i dokładnie wymieszać. Śliwki obrać ze skórki (najlepiej jak śliwki są miękkie, bardzo dojrzałe), pozbawić pestek. Śliwki przełożyć do garnka. Dodać do nich miód i cynamon. Zagotować. Gotować chwilkę, aż śliwki częściowo się rozpadną. Lekko przestudzić. Śliwki rozłożyć na kaszy. Na wierzchu rozłożyć kaszę z kakao. Deser podawać ciepły.
Deser z kasza i śliwkami
Kasza manna ugotowana na kozim mleku z cukrem waniliowym.
Deser z kasza i śliwkami
Połowa przestudzonej kaszy rozłożona do szklaneczek.
Deser z kasza i śliwkami
Śliwki pozbawione skórki i pestek gotowane z miodem i cynamonem.
Deser z kasza i śliwkami
Ugotowane przestudzone śliwki rozłożone na kaszy.