Deser z kaszy manny i karmelizowanych jabłek

  • 5

Odkryj rewelacyjną kaszę mannę na słodko. Zrób bliskim słodką niespodziankę! W cyklu Słodkie piątki przygotowałam dla Was szybki, smaczny i zdrowy deser z kaszy manny i karmelizowanych jabłek. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Deser z kaszy manny i karmelizowanych jabłek
fot. Elżbieta Żołek
Kasza manna powstaje w trakcie przemiału ziaren pszenicy, zawiera gluten. Manna jest zdrowa, pożywna, tania i lekkostrawna. Najczęściej kojarzona jest z kaszą jadaną przez małe dzieci ale wykorzystać ją można do zagęszczania zup i sosów, przygotowania ciast oraz deserów.

Kasza manna najczęściej gotowana jest na mleku lub wodzie. Przy gotowaniu manny należy pamiętać o proporcjach 1:4 (szklanka kaszy na 4 szklanki płynu). Jeśli kasza będzie za gęsta wystarczy dodać do niej wody.  Mannę najlepiej gotować na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu. Manna szybko się przypala.

Przedstawiam dwa desery z wykorzystaniem kaszy manny, które mnie zachwyciły. Pierwszy przygotowała Beatris (zobacz wszystkie przepisy Beatris) - jest to przepis na Domowe lody kremowe z kaszy manny o smaku waniliowym. Drugi deser to Kostka z kaszy manny z białą czekoladą - przepis przesłany przez Kniejson (zobacz wszystkie przepisy Kniejson). Koniecznie zobaczcie oba przepisy.

Przepis na deser z kaszy manny i karmelizowanych jabłek

deser z kaszy manny i jabłek

Składniki na 2 duże pucharki lub 4 mniejsze:
- 1 szklanka mleka
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
- 3 jabłka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100g śmietany 36%
- szczypta cukru waniliowego
- płaska łyżeczka cukru pudru
- przyda się też cos do dekoracji deseru np. czekolada lub owoce

Sposób przygotowania deseru:

kasza mannajabłkajabłka z cynamonem i miodem

1. Jabłka umyj w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Pokrój w małą kostkę. Dodaj cynamon oraz miód dokładnie wymieszaj. Jabłka duś na patelni przez ok. 4-5 minut. Pamiętaj o mieszaniu.

2. Zagotuj mleko. Mieszając wolno dodaj mannę. Gotuj przez ok. 3 minuty. Odstaw i przygotuj śmietanę. Najlepiej jak w czasie nakładania deseru do pucharków manna jest letnia.

karmelizowane jabłka

3. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj.

4. Do przygotowanych pucharków lub szklanek nakładaj warstwami karmelizowane jabłka, mannę, jabłka i na końcu bitą śmietanę. Deser udekoruj wedle uznania.

deser z kaszy manny i jabłek


Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek