Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Deser z persymoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatny deser z warstwą pomarańczowej persymony i czekolady przepleciony mascarpone.

Deser z persymoną

Składniki:

Deser z persymoną

 

  • 1 persymona (kaki)
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Deser z persymoną
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodawać mascarpone i chwilę ubijać. Odłożyć 1 szklankę gotowego kremu i dodać do niego rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Powoli cały czas ucierając krem na wysokich obrotach. Do białego kremu wsypać cukier puder i utrzeć. Włożyć biały krem do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dno szklaneczek (pucharków) pierwszą warstwę. Następnie wyłożyć czekoladowy krem. Na to biały. Owoc persymony (kaki) obrać ze skórki i zmiksować blenderem na gładki mus. Wylać do pucharków. Na wierzch ostatnia warstwa białego kremu. Deser wstawić do lodówki. Po paru godzinach krem z czekoladą i persymona będzie bardziej zwarta. Smacznego!