Deser z pomarańczy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pomarańczę dokładnie umyć w gorącej wodzie i ugotować w skórce, następnie zetrzeć

Deser z pomarańczy

Składniki:

Deser z pomarańczy

 

 

  • 5 jaj

 

 

  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Deser z pomarańczy
Pomarańczę dokładnie umyć w gorącej wodzie i ugotować w skórce, następnie zetrzeć na tarce nie obierając. Żółtka z cukrem utrzeć na kogelmogel i wymieszać z pomarańczą. Ubić białka na sztywną pianę, dodać mąkę i ostrożnie połączyć z jajami i pomarańczą. Masę włożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowane go tłuszczem i posypanego tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 min. Deser ozdobić bitą śmietaną i cząstkami pomarańczy. Podawać na zimno lub na gorąco. 100g -160 kcal.