2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Deser z rabarbarem alla panna cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Lekki orzeźwiający deserek z kwaskową galaretką z rabarbaru i słodkiej warstwy ze śmietanki i serka, najlepiej smakuje prosto z lodówki.

Deser z rabarbarem alla panna cotta

Składniki:

Deser z rabarbarem alla panna cotta

 

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka jagodowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy
  • 15 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

 

 

Dekoracja:

 

Sposób przygotowania:

Deser z rabarbarem alla panna cotta

ETAP 1:

Deser z rabarbarem alla panna cotta
Galaretkę jagodową rozpuszczamy i rozlewamy do pucharków

Galaretkę jagodą rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu, rozlewamy po równo do trzech pucharków, zostawiamy do całkowitego stężenia.

ETAP 2:

Deser z rabarbarem alla panna cotta
Serek homogenizowany przed wymieszaniem ze śmietaną i żelatyną

Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody do uzyskania gładkiej płynnej masy.Śmietankę kremówkę ubijamy na puszysto z cukrem pudrem i pastą waniliową, dodajemy serek homogenizowany, mieszamy.

ETAP 3:

Deser z rabarbarem alla panna cotta

Oczyszczony umyty rabarbar kroimy na małe kawałki zasypujemy cukrem, podlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy aż się rozpadnie, możemy zmiksować blenderem, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy, schłodzoną wylewamy na masę śmietanową. Zostawiamy do całkowitego stężenia.Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i karmelizowanym rabarbarem.


Tagi:

czekolada