Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny warstwowy deser z galaretką wiśniową, pianką truskawkowo-cytrynową i bitą śmietaną, posypany pokrojonymi świeżymi truskawkami.

Deser z truskawkami

Składniki:

Deser z truskawkami

 

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 20 dkg truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 30 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Deser z truskawkami
Galaretkę wiśniową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić, rozlać do pucharków i odłożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę cytrynową przesypać do garnuszka, zalać szklanką gorącej wody, rozpuścić ją i ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować. Połowę truskawek zmiksować, wymieszać z cukrem pudrem i tężejącą galaretką cytrynową. Masę truskawkową wylać na stężałą galaretkę w pucharkach. Ponownie odłożyć do lodówki do stężenia. Pozostałe truskawki pokroić na małe kawałki. Część odłożyć do dekoracji, resztę rozłożyć na piance truskawkowej. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z cukrem waniliowym, rozłożyć na truskawkach. Na wierzchu rozsypać odłożone pokrojone truskawki.