czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Deser z truskawkami i ryżową chmurką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny, truskawkowy deserek z delikatną masą śmietanowo - ryżową. Prawdziwa rozpusta w biały dzień:))

Deser z truskawkami i ryżową chmurką

Składniki:

Deser z truskawkami i ryżową chmurką

 

  • 300g truskawek,
  • galaretka truskawkowa,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki ajerkoniaku,
  • łyżka serka mascarpone,
  • 4 łyżki posiekanych orzeszków w karmelu,
  • 4 łyżeczki kremu czekoladowego.

Sposób przygotowania:

Deser z truskawkami i ryżową chmurką
Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, przestudzić. Do szklanek nałożyć truskawki, przechylić i zalać galaretką. Ustawić w lodówce w pochyłej pozycji, by tak zastygło. Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ajerkoniak i przestudzone płatki ryżowe. Masę nałożyć do szklanek po przeciwnej stronie do galaretki. Wierzch udekorować kremem czekoladowym, posiekanymi orzeszkami i miętą.