Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Deserek budyniowo – kaszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Deser jest banalnie prosty, jego przygotowanie zajęło mi dosłownie 20 minut

Deserek budyniowo – kaszkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deserek budyniowo – kaszkowy

 

  • 1 budyń śmietankowy
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki kasza manna
  • 2-3 łyżeczki kakao rozpuszczalne
  • 2 mandarynki
  • 1, 5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki sok jagodowy bez cukru
  • wiśnie z kompotu

Sposób przygotowania:

Deserek budyniowo – kaszkowy
Budyń gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu z tym, że zmniejszamy ilość mleka o 0,5 szklanki - czyli dajemy 1,5 szklanki mleka. Odstawiamy do wystudzenia. Do 1 szklanki mleka wsypujemy kasze manna i ciągle mieszając gotujemy do czasu aż będzie miękka - studzimy. 1/2 częsć kaszy miksujemy na puch z kakaem, po 3 dodajemy 3 kopiaste łyżki budyniu i dalej miksujemy - rozkładamy w 3 pucharkach, na to dajemy cząstki mandarynek oraz pozostały budyń śmietankowy. Kaszę manna miksujemy z cukrem pudrem oraz z sokiem jagodowym na puch - układamy na wasrtwie budyniu. Całość dekorujemy wiśniami i cząstkami mandarynek.
Deserek budyniowo – kaszkowy
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki..
Deserek budyniowo – kaszkowy
Do miseczki przekładamy 1/2 porcje kaszy manny, dodajemy kakao rozpuszczalne i miksujemy.
Deserek budyniowo – kaszkowy
dodajemy 3 kopiaste łyżki ostudzonego budyniu i miksujemy
Deserek budyniowo – kaszkowy
Do pozostałej kaszki manny wsypujemy cukier oraz wlewamy sok jagodowy .