Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Deserowa mozaika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Deser miał mieć inny efekt wizualny ale wyszło dość oryginalnie... mozaika jednym przypomina burzowe niebo innym topniejące tafle lodu ..

Deserowa mozaika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deserowa mozaika

 

  • 1 galaretka granatowa
  • 4 biszkopty okrągłe
  • 2 łyżki domowego dżemu truskawkowego
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna łyżka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deserowa mozaika
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, wylewamy na głęboki talerz i odstawiamy do zastygnięcia. 250 ml zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier puder i żółtko - zalewamy gotujące mleko i gotujemy gęsty budyń. Do pucharków przekładamy dżem truskawkowy i układamy biszkopty, zalewamy budyniem. Zastygnięta galaretkę kroimy w niewielką kostkę, przekładamy na gorący budyń i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Deserowa mozaika
Etap 1 na mleku gotujemy domowy budyń z żółtkiem
Deserowa mozaika
Etap 2 do pucharków lub salaterek przekładamy dżem i biszkopty
Deserowa mozaika
Etap 3 nakładamy gorący budyń na biszkopty
Deserowa mozaika
Etap 4 zastygniętą galaretkę kroimy w kosteczkę