bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Desery mocno kawowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Za oknem szaro i ponuro więc zapraszam na pyszne desery, nic nam tak nie poprawi humoru jak mocno kawowy deser z niewielką ilością %.

Desery mocno kawowe

Składniki:

Desery mocno kawowe

 

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 200 ml. likieru kawowego
  • 100 ml. amaretto
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 litra gorącej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 gram gorzkiej czekolady
  • 50 gram orzeszków ziemnych w karmelu
  • 4 małe batony Prince Polo
  • 2 śmietan-fixy

Sposób przygotowania:

Desery mocno kawowe
Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, dodajemy 3 łyżeczki cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej.

Do kawy dodajemy amaretto oraz rozpuszczoną żelatynę, wlewamy do 4 szklanek i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fixy, miksujemy. Masę dzielimy na pół, do jednej części wlewamy likier czekoladowy i miksujemy.

Jasną część masy śmietanowej przekładamy na galaretkę kawową, kilka łyżek odkładamy do dekoracji wierzchu.

Batony kruszymy na mniejsze kawałki, układamy na masie śmietanowej, masę z likierem kawowym wykładamy na wierzch, odłożoną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch.

Wierzch deserów posypujemy startą na tarce czekoladą oraz orzechami w karmelu, wstawiamy do lodówki.