Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Diabeł morski z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Szlachetna ryba często spotykana w kuchniach śródziemnomorskich gospodyń może być świetną alternatywą dla rodzimych dań rybnych.

Diabeł morski z warzywami

Składniki:

Diabeł morski z warzywami

 

  • 2 filety z diabła morskiego ok.1 kg (można zastąpić trocią, doradą lub strzępielem, diabła można zakupić w luksusowych delikatesach lub w sklepach internetowych)
  • 1 średni bakłażan
  • 3 małe cukinie
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/8 l wytrawnego białego wina lub wywaru rybnego
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 listki szałwii
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 listki laurowe
  • sól i biały pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Diabeł morski z warzywami
Bakłażana i cukinie myjemy, oczyszczamy i obieramy, następnie kroimy na plastry mniej więcej grubości palca. Paprykę kroimy w paseczki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidory po uprzednim usunięciu nasady szypułek kroimy w kostkę. Pietruszkę, tymianek i szałwię drobno siekamy.W dużym garnku stopniowo rozgrzewamy olej, kolejno podsmażamy na średnim ogniu i wyjmujemy:bakłażany,cukinie,paprykę,cebulę i czosnek. Wysmażone warzywa mieszamy z pomidorami i ziołami. Połowę mieszanki wkładamy z powrotem do garnka i oprószamy solą i pieprzem. Diabła morskiego przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy listkami laurowymi i układamy na warzywach w garnku. Na wierzch wykładamy resztę mieszanki warzywnej, delikatnie po ściankach naczynia dolewamy wino lub wywar rybny. Garnek przykrywamy i wstawiamy na dolną płytę zimnego piekarnika, dusimy potrawę przez około 45 minut w temperaturze 220°C, w przypadku termoobiegu w 200°C. Gotową rybę posypujemy posiekaną bazylią.