szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Diabelsko pikantna pudliszkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo pikantna wersja kremowej zupy pomidorowej dla prawdziwych twardzieli.

Diabelsko pikantna pudliszkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Diabelsko pikantna pudliszkowa

 

  • 1/2 litra rosołu z niedzieli lub bulionu
  • 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula zwykła
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • 1 suszona papryczka (łagodna)
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • zielona pietruszka
  • 1 mała bardzo ostra papryczka chili suszona piri piri
  • szczypta papryki ostrej
  • kawałek sera feta ok 50 g
  • podane z paluszkami chlebowymi

Sposób przygotowania:

Diabelsko pikantna pudliszkowa
Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Obie cebule wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i podsmażamy. Dodajemy na patelnie drobno pokrojoną papryczkę piri-piri i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy kilka minut, mieszając.



Dodajemy pomidory z puszki, kukurydzę, natkę pietruszki, mieszamy i podsmażamy 5 minut. Po tym czasie miksujemy całość na krem i przelewamy do garnka razem z rosołem. Po zagotowaniu dodajemy koncentrat pomidorowy, tabasco, i wrzucamy całą suszoną papryczkę (tą łagodniejsza). Całość gotujemy pod przykryciem ok 15 minut.



Doprawiamy solą i papryką ostrą. Wyciągamy całą papryczkę z zupy. Przelewamy na talerze. Ser feta i paprykę czerwoną kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy ze sobą i dodajemy po łyżce na wierzch zupy. Podane z paluszkami chlebowymi.
Diabelsko pikantna pudliszkowa
Podstawowe składniki czyli koncentrat pomidory z puszki cebule i rozne papryki
Diabelsko pikantna pudliszkowa
Drobno pokrojone cebule podsmażamy z czosnkiem i papryczka
Diabelsko pikantna pudliszkowa
Podajemy pomidory z puszki kukurydzę i dalej smażymy
Diabelsko pikantna pudliszkowa
Miksujemy całośc na gładko i gotujemy z rosołem oraz papryka

Tagi:

sery beza ser bezy