pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Diabolo picadillo tortillas

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

tortilla z diabelnie pikantnym nadzieniem na bazie mięsa wołowego

Diabolo picadillo tortillas Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Diabolo picadillo tortillas

 

  • wołowina 50 dag
  • pieprz czosnkowy ½ łyżeczki
  • chili mielone 1 łyżeczka
  • papryczka chili suszona 1
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • kolendra ½ łyżeczki
  • cebula 2 małe
  • oliwa 2 łyżki
  • bazylia czerwona świeża szatkowana 2 szczypty
  • papryka czerwona ½
  • fasolka czerwona konserwowa ½ puszki
  • kostka bulionowa wołowa 1
  • woda 150ml
  • przecier pomidorowy 250g,

Sposób przygotowania:

Diabolo picadillo tortillas
Cebulę szatkujemy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Rumienimy cebulę. Dodajemy pieprz czosnkowy i chili mielone. Chwilkę smażymy. W międzyczasie wołowinę bardzo drobno szatkujemy (lub mielimy) wraz z czosnkiem, kolendrą, kminem rzymskim oraz papryczką chili suszoną. Tak przygotowaną masę mięsną dodajemy do smażącej się cebuli. Mieszamy dokładnie, aby mięso się nam nie grudkowało. Gdy zbrązowieje dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną wraz przecierem. Chwilkę smażymy i wlewamy bulion zrobiony z kostki rozpuszczonej w ciepłej wodzie. Zmniejszamy ogień i smażymy ciągle mieszając około 30 minut odparowując wodę. Na ostatnie 10 minut dodajemy fasolkę czerwoną. Sos powinien być mocno gęsty, praktycznie bez „wody”. Na koniec dodajemy poszatkowaną bazylię, mieszamy i odstawiamy na bok. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni grillowej. Następnie na połowie placka wykładamy diabelnie mocno pikantne picadillo i składamy po połowie. Smacznego.
Diabolo picadillo tortillas
Mięso wołowe bardoz zrobno szatkujemy wraz z przyprawami
Diabolo picadillo tortillas
Pokrojoną cebulkę rumienimy z dodatkiem chili i pieprzu
Diabolo picadillo tortillas
Do podsmażonego mięsa dodajemy paprykę czerowną oraz przecier
Diabolo picadillo tortillas
Tortille podgrzewamy na patelni grillowej przez kilka minut