Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis

  • 1

Czym jest celiakia, która zmusza do wyeliminowania glutenu z diety i jak taka dieta wygląda? Specjalnie dla Was dietetyczka układa menu z przepisami bez glutenu!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis
Czym jest celiakia?

Celiakia (choroba trzewna) to najczęstszy patologiczny stan zapalny w obrębie jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, spowodowana trwałą nietolerancją glutenu, występująca u osób z predyspozycją genetyczną.

Pod wpływem glutenu(frakcji białek obecnych w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia) dochodzi do autoimmunologicznej reakcji zapalnej prowadzącej do zaniku kosmków błony śluzowej jelita cienkiego.

Badania donoszą, że coraz więcej osób choruje na to schorzenie (ok. 1% populacji w Polsce) i częstość występowania celiaki ciągle wzrasta.

Choroba może ujawnić się w każdym wieku. Zarówno u dziecka po wprowadzeniu glutenu do diety, jak również u nastolatków, w czasie ciąży, dużego stresu, po silnej infekcji, poważnej operacji itd. Warto zaznaczyć, że kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.



Czego unikać w diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu wszystkich produktów z pszenicy, żyta i jęczmienia. W Polsce ze względu na możliwość zanieczyszczenia owsa innymi zbożami zalecana jest również jego eliminacja. Taka dieta w przypadku wykrycia celiaki stosowana jest przez całe życie.

Do produktów zalecanych w takiej diecie należy:
-nabiał(mleko płynne i w proszku sery, twarogi, śmietana, sery żółte, jaja);
-wszystkie mięsa i wędliny nie zawierające glutenu dodawanego w czasie produkcji(kasza manna i bułka tarta), -podroby(wątroba, nerki, płuca),
-ryby; wszystkie owoce i warzywa, orzechy; ryż, kukurydza, soja, tapionka, gryka; wszystkie tłuszcze;
-cukier, miód;
-przyprawy, sól, pieprz, kawa, herbata, kakao;
-pieczywo, ciasta i desery przygotowane z produktów nie zawierających glutenu; wszystkie produkt oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.

Natomiast produkty, które z jadłospisu powinny być wykluczone to: przetwory z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa; bułki, chleb zwykły, chleb razowy, pieczywo chrupkie; zwykłe makarony; kasza manna , jęczmienna i owsiana; pęczak, płatki owsiane; ciasta, herbatniki, słodycze zawierające gluten.

Poniżej wybrałam z przepisów na gotujmy.pl potrawy smaczne i zdrowe, które mogą znaleźć się w diecie osoby z celiakią.

Śniadanie

             

Placuszki ryżowe autorstwa justynak223 oraz Kasza jaglana na śniadanie od Justyna92.

Drugie śniadanie

                 

Owoce z jogurtem mychy i Deser z tapioki z sosem owocowym - rozmarzona.marzena.

Obiad

   

Filet z sandacza na makaronie ryżowym iwy643 oraz Krupnik z kaszy jaglanej autorstwa pigwy.

Podwieczorek

    

Ryżowe kuleczki z cynamonem podane z tartym jabłuszkiem oraz Ciasteczka ziemniaczane z orzechami włoskimi.

Kolacja

     

Makaron ryżowy na ostro oraz Sałatka z quinoa, kurczakiem i owocami.

Dieta bezglutenowa jest bardzo ciężka w stosowaniu. Produkty, które do tej pory były oczywiste, muszą zostać wykreślone z jadłospisu i zastąpione czymś innym. Osoby, które są na tej diecie - nie można im spożywać glutenu - powinny bardzo uważnie czytać etykiety na produktach. Czasami zdarza się, że w niektórych przetworach występuje tak zwany ukryty gluten. Często, dlatego, że ten składnik nadaje potrawą odpowiednią konsystencję, dodaje się go do wędlin, zup w proszków, wyrobów z garmażerki, lodów, napojów, a także warzyw - tych mrożonych i z puszki.  Gluten występuje także w płatkach zbożowych.
 
Glutaminian sodu, który pochodzi z pszenicy może również zawierać gluten. Podobnie jest z pochodzącymi z pszenicy: skrobią modyfikowaną oraz syropem glukozowo-fruktozowym. 
 
A co z alkoholami? Dla osób, które są na diecie bezglutenowej najbezpieczniejsze są alkohole w czystej postaci. Dlaczego? Dlatego, że "barwiony" w różny sposób alkohol może zawierać gluten, który ukrywa się pod postacią barwników, aromatów albo też innych dodatków.
 
Zanim przejdziemy na dietę bezglutenowa dobrze jest zacząć od badań. Najpierw to lekarz musi sprawdzić, czy nasze przypuszczenia odnośnie nietolerancji glutenu są właściwe i zleci wykonanie odpowiednich badań.
 
O czym należy pamiętać, kiedy przejdzie się na dietę bezglutenową? Ilość warzyw, które spożywa się w Polsce, jest naprawdę bardzo niewielka. Błonnik, który jest obecny w naszej diecie pochodzi najczęściej z produktów zbożowych. Dlatego, kiedy przejdzie się na dietę bezglutenową, będzie tego błonnika zwyczajnie brakowało. Co zatem powinny zrobić osoby, które są na diecie? Zacząć jeść kasze oraz inne produkty, które ta dieta dopuszcza, a które są bogate w błonnik.
 
Dieta bezglutenowa także może być bardzo smaczna - wszystko zależy od tego, jak wykorzystamy dostępne nam produkty  - by było pysznie i zdrowo.

Pod tym linkiem znajdziecie szerszy wykaz produktów dozwolonych i niedozwolonych w diecie bezglutenowej.

Małgorzata Koba jest dietetyczką, właścicielką gabinetu dietetycznego „Diety ze Smakiem” w Poznaniu, który powstał z myślą o tych wszystkich, którzy pragną odżywiać się zdrowo, a zarazem smacznie.

Zapraszamy na oficjalną stronę i fanpage gabinetu "Diety ze Smakiem"!