Dieta dla osób z nadciśnieniem

  • 1

Uważa się, że co trzeci dorosły Polak ma nadciśnienie tętnicze. Leczenie znacznej większości chorych z nadciśnieniem tętni­czym obejmuje zale­cenia dietetyczne.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Dieta dla osób z nadciśnieniem
Ciągły pośpiech, niezdrowa dieta, stres to tylko niektóre przyczyny nadciśnienia tętniczego.  Z powodu braku czasu często nie przywiązujemy uwagi do spożywanego jedzenia, a to wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Dzisiaj problemy z nadciśnieniem, to jedna z częstych chorób układu krwionośnego, a zarazem najczęstsza przyczyna rozwoju choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu. Uważa się, że co trzeci dorosły Polak ma nadciśnienie tętnicze. Nadciśnienie tętnicze powoduje u chorego wiele dolegliwości oraz ciężkie powikłania ze strony serca, nerek i ośrodkowego układu nerwowego. Leczenie znacznej większości chorych z nadciśnieniem tętni­czym polega na stosowaniu leków obniżających ciśnienie krwi oraz odpowiednim trybie życia, obejmującym zale­cenia dietetyczne.

Kluczem jest dieta i zdrowy styl życia

Szczególnie narażeni na choroby związane z nadciśnieniem tętniczym są ludzie starsi. Osoby te cierpią na zaburzenia smaku, powonienia, problem z trawieniem, utratą apetytu czy też kłopoty z uzębieniem, są to najczęstsze przyczyny ich złego sposobu odżywiania. Rzadko w ich jadłospisie pojawiają się świeże owoce i warzywa, tak potrzebne do obniżenia ciśnienia krwi oraz do wzmocnienia serca. Niekorzystne znaczenie w rozwoju nadciśnienia ma także nadmierna zawartość w jadłospisie soli kuchennej, masła, jaj, czerwonego mięsa i wędlin zawierających duże ilości cholesterolu. Przyzwyczajonym do białego pieczywa pszennego warto przypomnieć, że jest ono pozbawione składników odżywczych, zawiera znikome ilości błonnika i zakwasza organizm.

Dzienna dieta dla osób z nadciśnieniem

ZBOŻA I PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE
ZALECANE NA 1 DZIEŃ
-5-6 kromek pieczywa (razowe lub pełnoziarniste)
-4 łyżki płatków śniadaniowych lub gotowanych płatków owsianych
-4 łyżki kaszy, ryżu lub makaronu gotowanych w nieosolonej wodzie
*dostarczanie witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na pracę serca
NIEZALECANE
-świeży chleb i bułki pszenne
-pieczywo cukiernicze: chałka, drożdżówka
-chipsy, chrupki, paluszki i inne słone przekąski

WARZYWA
ZALECANE NA 1 DZIEŃ
-szklanka surowych warzyw
-szklanka gotowanych warzyw (w tym ziemniaki)
-3/4 szklanki soku pomidorowego
*źródło: potasu, który obniża ciśnienie krwi, witaminy C i beta-karoten –przeciwutleniaczy, wzmacniających serce i opóźniających proces starzenia organizmu
NIEZALECANE
-warzywa z puszki
-warzywa marynowane: grzybki, korniszony, papryka
-warzywa kwaszone: ogórki, kapusta
-warzywa kapustne

OWOCE
ZALECANE
-½ szklanki owoców świeżych lub mrożonych
-1/2 szklanki owoców suszonych
-3/4 szklanki soku owocowego (z aronii, winogron, czarnej porzeczki lub pomarańczy)
*źródło: potasu, który obniża ciśnienie krwi, witaminy C i beta-karoten –przeciwutleniaczy, wzmacniających serce i opóźniających proces starzenia organizmu
NIEZALECANE
-owoce kandyzowane: ananas, papaja, jabłko, gruszka, śliwki, wiśnie, skórka pomarańczowa
-mieszanki keksowe

MLEKO I PRZETWORY MLECZNE
ZALECANE
-2 szklanki chudego mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru
-1/4 kostki chudego twarogu
* źródło wapnia

NIEZALECANE
-tłuste i półtłuste mleko, twarogi, ser fromage
-sery żółte, topione i pleśniowe

MIĘSO
ZALECANE
DRÓB RYBY
-180g drobiu (średnia pierś kurczaka) lub 180g ryb morskich (średni filet-śledź, dorsz, makrela, sardynka, morszczuk, halibut, tuńczyk, flądra)
*źródło kwasów omega-3 , które zwiększają poziom dobrego cholesterolu i zmniejszają krzepliwość krwi
NIEZALECANE
-wędlina
-tłuste czerwone mięso: wieprzowina, wołowina, dziczyzna
-podroby
-konserwy mięsne i rybne, ryby wędzone

ORZECHY I ZIARNA
ZALECANE
-2 łyżki orzechów(włoskie, laskowe) lub 1 łyzka nasion (dynia, słonecznik);4-5 razy w tygodniu
*źródło witaminy E, która zapobiega chorobom układu krążenia
NIEZALECANE
-solone orzechy
-orzechy w czekoladzie

PRZYPRAWY
ZALECANE
-czosnek, cebula, sok z cytryny
-majeranek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek, zioła prowansalskie
* obniżenie ciśnienia krwi, działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze (cebula i czosnek)

NIEZALECANE
-ostre przyprawy: pieprz, papryka chilli,
-musztarda, ocet, sosy sałatkowe, keczup
-kostki bulionowe, przyprawy typu jarzynka, sos sojowy (zawiera glutamin sodu, tak samo szkodliwy jak sól)

TŁUSZCZE
ZALECANE
-2 łyżki margaryny miękkiej
-1 łyżka majonezu light lub 1 łyżka oliwy albo oleju roślinnego (rzepakowego, sojowego, lnianego, słonecznikowego, z kiełków pszenicy)
*ułatwienie przyswajania witaminy E oraz beta-karotenu

NIEZALECANE
-masło, śmietana, smalec, słonina
-margaryna twarda (w kostce)
-majonez tradycyjny

NAPOJE
ZALECANE
-4 szklanki napojów (niegazowana woda mineralna, herbata owocowa, czarna i zielona)
-lampka czerwonego wytrawnego wina ( raz w tygodniu)
-dostarczać 1,5litra płynów dziennie
NIEZALECANE
-mocna kawa
-gazowana woda mineralna
-słodkie napoje gazowane
-alkohol wysokoprocentowy

SŁODYCZE
ZALECANE
-1 łyżka cukru ( miodu, dżemu niskosłodzonego, powideł) lub 2 kostki gorzkiej czekolady lub 4 landrynki (4-5 razy w tygodniu)
NIEZALECANE
-lody
-cukier
-batony czekoladowe
-chałwa

Aby uczynić organizm zdrowym i czystym powinno się ograniczyć palenie, unikać nadmiernego spożywania leków, nie nadużywać alkoholu, spożywać organiczną żywność, regularnie ćwiczyć i unikać stresów. Właściwym i świadomym uzupełnieniem kuracji detoksowej jest stosowanie produktów do wewnętrznej odnowy organizmu pochodzących z organicznej serii HealthyWay OCZYSZCZENIE, która przyspieszy eliminację toksyn z Twojego organizmu. Z nadciśnieniem należy walczyć poprzez wejście na zdrową drogę życia.