kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przedstawiam pyszne, dietetyczne ciasto marchewkowe z maki razowej i bez cukru. Jest puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi marchewki i oleju kokosowego, z wyraźnym aromatem cynamonu i gałki muszkatołowej. Świetne jako zdrowy słodycz.

Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru

 

  • (na formę 23cmx23cm)
  • 5 jajek M
  • 2,5 szklanki mąki razowej typ 2000
  • szklanka oleju kokosowego
  • pół szklanki mleka
  • 260g marchewki
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki miodu

 

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 100ml śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru
Marchew myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na małych. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny. Studzimy. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno żółtka jajek, a następnie mąkę, olej, mleko, starta marchew, wiórki kokosowe a na końcu sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodajemy do smaku miodu. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Pozostawiamy do wystudzenia.  
Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru
Marchew myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na małych.
Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru
Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny. Studzimy.
Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno żółtka jajek, a następnie mąkę, olej, mleko, starta marchew, wiórki kokosowe a na końcu sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru
Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Polewamy polewą.