SUPERPRZEPIS

Dietetyczne pączki z daktylami z piekarnika

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Dietetyczne pączki z daktylami z piekarnika Więcej zdjęć (3)

W 100 g jest 240 kcal, jeden pączek ma około 50 g czyli daje nam to 120 kcal. Tradycyjny pączek w 100 g ma aż 414 kcal!, średnia sztuka ma 70 g co daje nam 290 kcal, te cyfry chyba mówią same za siebie, zapraszam:)

Składniki:

Dietetyczne pączki z daktylami z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Dietetyczne pączki z daktylami z piekarnika

ETAP 1:

Dietetyczne pączki z daktylami z piekarnika
suche składniki połączyć z otartą skórką z cytrusu

Daktyle moczyć we wrzątku około godziny. Odcedzić i zmiksować.
Mąkę przełożyć do miski, dodać cukier oraz drożdże instant. Wymieszać. Doprawić skórka z mandarynki.

ETAP 2:

Dietetyczne pączki z daktylami z piekarnika
do mąki dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać

Do wymieszanych składników dodać żółto. Następnie dodać puree dyniowego i dobrze wymieszać . Dodać olej i lekko podgrzane mleko i dobrze wyrobić ciasto. Powinno być gładkie. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Dietetyczne pączki z daktylami z piekarnika
na porcje ciasta nakładać po czubatej łyżce musu daktylowego

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować i wykroić krążki ciasta. Na które kłaść zmiksowane daktyle.

ETAP 4:

Formować pączki. Ułożyć na blasze na papierze.Odłożyć pod przykryciem na kolejne 25-30 minut aby wyrosły. Wyrośnięte pączki piec w 180 st,do ładnego zrumienienia. U mnie trwało to 20 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Odrobinkę musnąć cukrem pudrem.

*ja puree przygotowała z 150 g mrożonej dyni- dynię ugotowałam do miękkości, odparowałam płyn i zblendowałam.