edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 958]

Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pulpety przygotowane są w taki sposób, że mogą być podane osobom przebywającym na diecie łatwostrawnej i refluksowej.

Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym

 

Sposób przygotowania:

Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, sól i majeranek do smaku, dokładnie wyrobić. Z masy utoczyć kuleczki o średnicy około 3 cm, odstawić do lodówki.

Włoszczyznę zalać 500 ml wody, doprowadzić do wrzenia, dosolić do smaku i gotować na wolnym ogniu aż warzywa napęcznieją.

Do wywaru wrzucić schłodzone pulpety, gotować 15 minut.

Mąkę wymieszać z połową szklanki zimnej wody, dodać do sosu. Dodać koper (świeży opłukać i posiekać), i gotować razem jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.

Osobom na diecie łatwostrawnej lub refluksowej, pulpety można podać z gotowanymi ziemniakami lub kopytkami, ryżem lub drobnym makaronem.

Dodatek warzywny może stanowić sałata skropiona oliwą z oliwek i ewentualnie sokiem z cytryny lub gotowane warzywa – marchew, kalafior. 
Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym
Z masy mięsnej utoczyć kuleczki, odstawić do lodówki.
Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym
W rondelku zagotować wodę z suszoną włoszczyzną.
Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym
Do wywaru wrzucić schłodzone pulpety, gotować 15 minut.
Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym
Mąkę wymieszać z połową szklanki zimnej wody, dodać do sosu.
Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym
Dodać koper (świeży opłukać i posiekać).
Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym
Gotować razem jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.
Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym
Pulpety podałam z kopytkami i sałatą.

Tagi:

dania pulpety