Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Dietetyczny fishburger

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczna i soczysta ryba na parze, ze szpinakiem, roszponką, ostrą cebulką w delikatnym sosie bazyliowym. Co tu dużo mówić - musicie spróbować!

Dietetyczny fishburger Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dietetyczny fishburger

 

  • 2 puszyste orkiszowe bułki
  • 200 g fileta z dorsza lub innej morskiej ryby
  • 3 spore garście świeżego/mrożonego szpinaku
  • 1 garść roszponki
  • 1 garstka szpinaku świeżego
  • 1 cebulka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy

 

  • dresing bazyliowy:
  • 4 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • garść liści świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dietetyczny fishburger
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 2 porcje i nacieramy z obu stron solą i pieprzem, a następnie z jednej strony oprószamy ziołami prowansalskimi - odstawiamy na 15 minut.Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy porwany szpinak i dusimy na małym ogniu, aż zwiędnie - doprawiamy do smaku. Rybę przekładamy do naczynia na parę i gotujemy około 5 - 7 minut, na każdy kawałek nakładamy połowę szpinaku. Jogurt i majonez przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy do smaku i mieszamy. Bułkę przekrawamy w połowie i podgrzewamy chwilę na grillu, połówkę bułki smarujemy łyżeczką sosu, nakładamy roszponkę i świeży szpinak, dorsza i krążki cebuli, polewamy łyżeczką sosu i przykrywamy drugą połówką bułki.Smacznego :)
Dietetyczny fishburger
Rybę myjemy osuszamy dzielimy na 2 porcje i nacieramy przyprawami
Dietetyczny fishburger
Rybę przekładamy do naczynia na parę i gotujemy ok 5 minut
Dietetyczny fishburger
Jogurt i majonez przekładamy do miseczki i doprawiamy
Dietetyczny fishburger
Składniki sosu dokładnie mieszamy i smarujemy bułkę