marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Dip z zielonego groszku na ziołowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawy,a także dodatki ze świeżego groszku smakują lepiej niż tego z puszki i są bardziej dietetyczne jak,np.dip do potraw nie tylko z grilla.

Dip z zielonego groszku na ziołowo

Składniki:

Dip z zielonego groszku na ziołowo

 

  • 350 g. groszku zielonego mrożonego,
  • pudełko lub dwa kwaśnej śmietany,
  • 4 -6 opakowań serka"Bielucha" naturalnego,
  • sól czosnkowa,
  • garstka listków świeżej melisy lub mięty,
  • 1/2 l.wrzątku,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Dip z zielonego groszku na ziołowo
Groszek wyjąć z zamrażarki i bez konieczności rozmrażania wrzucić na lekko osolony wrzątek. Obgotować z 15 min., a potem przecedzić przez sitko i przetrzeć pałką do średniej miski. Resztę papki z groszku zebrać łyżką z dna sitka i dać do miski. Można zmiksować nawet po przestudzeniu obgotowany groszek i po przełożeniu do salaterki wymieszać z gęstą kwaśną śmietaną i bieluchami. Dodatkowo dodać do dipu garstkę umytych i porwanych listków świeżej mięty lub melisy z doniczki. Doprawić solą czosnkową. Wymieszać i podawać.

Tagi:

dip sosy groszek