Martyna

Martyna

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Dla mojego Smoka od gotującego Konika.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to danie bardzo łatwe w przygotowaniu, ale smakuje wybornie.

Dla mojego Smoka od gotującego Konika.

Składniki:

Dla mojego Smoka od gotującego Konika.

 

  • Składniki do dania głównego:
  • ok. 0,5 kg piersi z kurczaka;
  • 2 marchewki pokrojone w wąskie, 5 cm słupki;
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia;
  • kurczaka – po łyżeczce soli, świeżo zmielonego pieprzu, curry, papryki słodkiej w proszku, kilka kropel sosu sojowego;
  • 5 grzybków MUN;
  • puszka kiełków soi;
  • puszka pędów bambusa;
  • puszka mini-kolb kukurydzy;
  • kilka plastrów świeżego imbiru;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 fixy do potraw chińskich;
  • opakowanie makaronu ryżowego - wstążki.

 

  • Składniki do sajgonek:
  • 5 grzybków MUN;
  • jedna mała kapusta pekińska;
  • nieduża marchewka starta na tarce o dużych oczkach;
  • sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego;
  • 50 g makaronu chińskiego;
  • olej do głębokiego smażenia;
  • opakowanie papieru ryżowego.

 

Sposób przygotowania:

Dla mojego Smoka od gotującego Konika.
Danie główne:

1) Piersi z kurczaka pokroić w kostkę (nie za dużą).

2) Kawałki piersi wymieszać z sosem sojowym, solą, pieprzem, curry oraz ze słodką papryką.

3) 5 grzybów MUN namoczyć w gorącej wodzie. Gdy znacznie zwiększą swoją objętość odcedzić i pokroić w paseczki.

4) W woku rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka – usmażyć na złoty kolor.

5) Wyjąć kurczaka na talerz, do woka wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i świeży imbir.

6) Następnie dodać pokrojoną w słupki marchewkę, grzyby MUN, pędy bambusa, mini-kolby kukurydzy oraz kiełki soi i wszystko razem krótko smażyć na mocnym ogniu, po ok.3 minutach dolać pół szklanki wody, zmniejszyć ogień i dusić warzywa pod przykryciem do miękkości.

7) Fixy do potraw chińskich wymieszać z ok. 0,5 litra wody i wlać do składników znajdujących się w patelni. Zamieszać i gotować jeszcze przez ok. 15 minut aż sos zgęstnieje. Następnie sprawdzić smak i ewentualnie doprawić i wyłączyć gaz.

8) Makaron ryżowy przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 9) Wyłożyć wszystko na talerze zaczynając od porcji makaronu, a następnie przygotowanej chińszczyzny.

10) Jako dodatek do tego dania można przygotować wegetariańskie sajgonki, a o to przepis:





1. 5 grzybów MUN (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie) pokrojonych w drobną kosteczkę wymieszać ze startą marchewką oraz posiekaną drobno kapustą pekińską. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu sojowego.

2. 50 g makaronu chińskiego, przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu (zalać makaron wrzątkiem, odczekać 3 minuty, odcedzić) posiekać na mniejsze niteczki i dodać do warzyw.

3. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jeszcze.

4. Przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu placki papieru ryżowego. Na każdym placku ułożyć porcję farszu i zwijać w rulonik składając brzegi do środka.

5. Na rozgrzany olej w rondelku bądź frytkownicy kłaść sajgonki. Smażyć na złoty kolor, a następnie odsączyć na papierowym ręczniku

6. Ułożyć po 3 sajgonki na talerzu z daniem głównym i zajadać się ze smakiem! :)