Dlaczego warto jeść cebulę?

  • 1

Biała czy czerwona, nie tylko dobrze smakuje ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa. Sprawdźcie, czy znacie wszystkie właściwości cebuli!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Dlaczego warto jeść cebulę?
fot. Fotolia

Wspaniała roślina, bardzo zdrowa a jej obieranie wyciska nam łzy. Mowa oczywiście o cebuli - białej lub czerwonej. Aby uniknąć morza łez, wystarczy obierać ją pod zimną wodą. Dobra, zdrowa cebula powinna być twarda, a jej skórka mocna i sprężysta.

Trudno jest sobie wyobrazić rosół czy jakąś inną zupę bez tego warzywa. Świetnie komponuje się z mięsem, sałatkami, sosami. Wystarczy zeszklić ją na tłuszczu, następnie dodać mięso - nie minie dużo czasu, nim poczujemy jej aromat.

Wspaniałe wzbogaci smak każdej potrawy, wkrojona do sałatek na surowo zaostrzy smak i wzbogaci je w witaminy. Często stosujemy cebulę do marynat i wywarów. Smak każdej potrawy w której znajduje się to warzywo nabiera dodatkowych walorów smakowych i zapachowych.

Cebulę bardzo łatwo wyhodować sobie samemu, jeśli oczywiście mamy działkę. Kupujemy w sklepie dymkę i wczesną wiosną sadzimy ją w niedużych odstępach. Po niedługim czasie wypuści zieloną nać, którą możemy jeść z białym serem lub na kanapce, a w sierpniu zbieramy piękne duże byliny.

Posiada duże wartości odżywcze, działa bakteriobójczo, obniża ciśnienie oraz poprawia trawienie. Dostarcza wielu składników mineralnych - żelazo, magnez, wapń, fosfor oraz witaminy A, C, E, wspomaga odporność.

Z cebuli możemy zrobić dobry syrop na kaszel, pomocny również wszelkiego rodzaju infekcjach. Wystarczy do szklanki nakroić cebuli i warstwami przekładać cukrem. Trzymać w ciepłym miejscu 3-4 godz. Po tym czasie zrobi się gęsty syrop, który możemy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce. Dzieci po 1 łyżeczce.

Złagodzi kaszel i podrażnienia gardła. Cebula czerwona ma całkiem podobne zastosowanie w kuchni lecz ostrzejszy smak. Nie da się ukryć, że ze względu na kolor, ładniej prezentuje się na talerzu z innymi owocami lub warzywami. To pikantne warzywo znane jest w kuchni na całym świecie.