Dlaczego warto jeść owoc granatu?

  • 1

Nie cieszy się jeszcze u nas popularnością. A szkoda, bo pomaga zachować zdrowie i superformę na długie lata. Poznaj osiem ważnych powodów, dla których warto sięgać po ten owoc!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dlaczego warto jeść owoc granatu?
fot. Fotolia
Specjaliści nie mają wątpliwości - granat to owoc życia. W starożytności uchodził za symbol długowieczności, płodności i siły. Niektórzy twierdzą nawet, że to on rósł w rajskim ogrodzie a nie jabłko. Wyglądem bardzo je przypomina.

W skórzastej purpurowej albo biało-czerwonawej łupinie, zwieńczonej kielichem niczym koroną, jest od 400 do 700 ciasno ułożonych soczystych nasion, o lekko kwaskowym smaku. Wszystko, co cenne w granacie, znajdziemy właśnie tutaj.

Rubinowe nasiona są bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych, takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod. Granaty zawierają również błonnik i kwasy organiczne. Służą sercu i stawom, chronią przed stresem, łagodzą objawy menopauzy, a nawet poprawiają potencję. Wzmacniają organizm w trakcie kuracji odchudzających. Wspomagają też układ odpornościowy.

Kupując granaty, trzeba wybierać owoce ciężkie, o jednolitej barwie. Dojrzały owoc wystarczy dokładnie umyć, przekroić na pół, pochylić wewnętrzną stroną nad miską i niezbyt mocno uderzać łupinę. Pestki wypadną wtedy same.

Sprawdź, co zyskasz, jedząc granaty!

Zdrowe serce
Pieczony łosoś z granatem to znakomite danie dla osób zagrożonych chorobami serca i układu krążenia. Danie reguluje poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, redukuje zwapnienia w naczyniach krwionośnych. Łososia piecze się ok. 30 minut w 180°C, posypuje nasionami z połowy granatu i polewa sosem (sok z połowy granatu wymieszaj z łyżką soku cytrynowego i łyżką miodu, podgrzewaj powoli aż zgęstnieje).

Lepszy seks
Świeżo wyciśnięty sok z granatu to znakomita alternatywa dla wina na romantyczną kolację. Granat zwiększa bowiem poziom testosteronu i podnosi potencję u mężczyzn o ok. 30 proc. Panowie stają się po nim bardziej męscy i pewni siebie.

 
Fot. Fotolia

Mniejsze dolegliwości kobiece  
Owoce granatu poleca się kobietom w okresie menopauzy. Zawierają folikulinę, naturalny estrogen (żeński hormon płciowy) powszechnie używany w hormonalnej terapii zastępczej. Rubinowe nasiona łagodzą objawy menopauzy oraz zespół napięcia przedmiesiączkowego.

Mocne stawy
Sałatkę z pomarańczy, owocu khaki, jabłka, białego i czerwonego grejpfruta oraz nasion z całego granatu poleca się na stawy. Zawarta w niej witamina C poprawia też kondycję ścięgien. Jest niezbędna do wytwarzania kolagenu.
W szczególności powinni po nią sięgać chorzy na reumatoidalne zapalenie stawów. Zawarte w sałatce flawonoidy opóźniają starzenie, łagodzą stany zapalne i bóle towarzyszące chorobie.

Zastrzyk młodości
Sok z owoców granatu bywa nazywany eliksirem młodości. Nie bez przyczyny. Zawiera trzy razy więcej substancji przeciwutleniających niż taka sama ilość zielonej herbaty lub czerwonego wina (m.in. witaminy C, witaminy E i flawonoidów). Zawarte w nim przeciwutleniacze „wymiatają” z organizmu szkodliwe wolne rodniki, które uszkadzają komórki i przyspieszają starzenie się organizmu.

Spokój
Wypijanie dziennie dwóch szklanek świeżo wyciśniętego soku z granatów (tj. 500 ml), np. zamiast porannego espresso i popołudniowego latte, nie tylko spowoduje obniżenie tętna i ciśnienia krwi, lecz także znacząco zredukuje poziomu kortyzolu (hormonu stresu) w organizmie. Przeciwnie niż kawa, która je podwyższa. Mimo to będziesz czuć się po nim świeża i pełna energii w ciągu całego dnia pracy.

Ochrona płodu
Sałatka z chudego twarogu, rukoli i nasion granatu, doprawiona czarnym pieprzem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z granatu to wielowitaminowa pigułka dla kobiet w ciąży. Zawarty w niej potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi, wapń wzmacnia kości i zęby, kwas foliowy zapobiega wadom cewy nerwowej. płodu.

Działanie antynowotworowe
Bogate w przeciwutleniacze (taninę i kwas elagowy) owoce granatu działają przeciwnowotworowo. Codzienne picie szklanki soku może obniżyć ryzyko raka piersi, prostaty, jelit oraz płuc. Granat działa przeciwzapalnie, hamuje rozwój komórek rakowych, może zapobiegać przerzutom, np. raka prostaty do kości.

Uwaga!
Z jedzeniem granatów nie wolno jednak przesadzać. Niektóre zawarte w nich substancje mogą utrudniać wchłanianie leków i ich transport do wnętrza komórek. Dotyczy to zwłaszcza statyn (leków obniżających poziom cholesterolu) oraz niektórych leków onkologicznych. Dlatego picie soku z granatu lepiej skonsultować z lekarzem.

Ponadto już około 50 ml soku z tych owoców znacząco obniża ciśnienie krwi, nie jest więc on wskazany dla niskociśnieniowców. Powinny go też unikać osoby cierpiące na nadkwaśność, zapalenie błony śluzowej żołądka i chorobę wrzodową.