Dlaczego warto jeść zupy?

Zupy to łatwo przyswajalne dania, stanowiące doskonały wstęp do głównego posiłku. Zupa może także zastąpić mały posiłek w ciągu dnia. Powodów, dla których warto jeść zupy jest wiele.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Dlaczego warto jeść zupy?
fot. Fotolia
Najważniejszym z nich jest smak i szybkość przygotowania ciepłego posiłku. Zupy są doskonałym źródeł cennych składników odżywczych. Właściwie przygotowana zupa zawiera dawkę niezbędnych witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. A także zależnie od pochodzenia wywaru źródłem białka i/lub węglowodanów złożonych.

6 powodów, dla których warto jeść zupy:

Zupa nie tuczy

Talerz zupy jarzynowej, przygotowanej bez zaprawiania, np. śmietaną czy mąką, zawiera średnio ok. 80-100kcal. Co zawdzięczamy jej głównym składnikom, czyli wodzie i niskokalorycznym warzywom.

Zupa daje uczucie sytości

Z uwagi na płynną konsystencję jest z reguły jedzona wolniej, lepiej wypełnia żołądek, co daje uczucie nasycenia.

Zupa potrzebnym źródłem płynów

Głównym składnikiem zupy jest woda, której dzienny bilans dla dorosłej kobiety wynosi około 3 litrów. Wypicie takiej ilości dzień w dzień nie jest łatwe. Na szczęście około 1,2 l wody „zjadamy” w produktach stałych i posiłkach, właśnie takich jak zupy.

Zupy to doskonałe źródło składników odżywczych

W zależności od wykorzystanych do przygotowania zupy warzyw, znajdziemy w niej potas (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi), fosfor i wapń (budulec kości i zębów), żelazo, magnez oraz fluor. Zupa dostarcza także witaminę E i beta-karoten (zwalczają wolne rodniki) oraz kwasy organiczne i błonnik.

Zupa rozgrzewa

Zupy znakomicie rozgrzewają, dlatego też są idealne dla naszego układu odpornościowego, który zimą jest słabszy. Skupmy się na ciepłych zupach bulionowych lub kremach, które chronią organizm przed wyziębianiem, przeziębieniami, wirusami, bakteriami. Szczególnie, jeśli będą wielowarzywne z dodatkiem czosnku i cebuli.

Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu

Nie musimy obierać i kroić warzyw by przygotować zupę. Najbardziej wartościowe warzywa w okresie zimowym i wiosennym to te mrożone. Dzięki temu, że są zebrane w szczycie sezonu i utrwalone w optymalnych warunkach, zachowują maksimum składników odżywczych.

Do przygotowania smacznej, zdrowej i szybkiej zupy polecamy mrożonki Hortex, które są produktem w pełni naturalny, niezawierającym konserwantów, sztucznych barwników czy polepszaczy smaków. Mrożonki Hortex, z których możesz przygotować smaczną zupę są dostępne o każdej porze roku w stałej cenie.