Dlaczego watro jeść porzeczki?

Kulinarne i zdrowotne właściowści porzeczek

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Dlaczego watro jeść porzeczki?
Porzeczki to owoce, które najczęściej znajdziemy w przydomowym ogródku, na targowiskach lub straganach. Owoce te cechuje bogactwo witamin, takich jak: P oraz C. Porzeczki to cenne źródło pektyn, garbników, którym przypisuje się ogromną rolę w walce z cholesterolem oraz otyłością. Jod, bor, magnez oraz inne związki mineralne zawarte w porzeczkach korzystnie wpłyną na pracę naszego serca oraz uspokajają nerwy. Owoce porzeczek są dosyć kwaśne i rzadko spożywa się je surowo. Porzeczki stanowią doskonały składnik do wytwarzania soków, kompotów, win, dżemów i galaretek. Czarne porzeczki znajdują zastosowanie w chorobach układu pokarmowego w postaci naparów, soków i kisieli. Są cenne w przeziębieniach i stanach zapalnych śluzówki jamy ustnej, w biegunakch, kamienicy nerkowej, miażdżycy i chorobach reumatycznych.