Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Długo pieczona karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Rozpływające się w ustach, dobrze doprawione i soczyste mięso, pasuje do obiadu, do kanapki czy tortilli, polecam upiec od razu 2 kawałki

Długo pieczona karkówka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Długo pieczona karkówka

 

Sposób przygotowania:

Długo pieczona karkówka
Mięso umyć, osuszyć, włożyć do rękawa do pieczenia. Posypać papryką słodką, ostrą i wędzoną oraz solą, natrzeć mięso dokładnie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wrzucić do mięsa, polać olejem i natrzeć kolejny raz.

Rękaw zawiązać i włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia piec ok 9 godzin w 100 stopniach. Po wystudzenia mięsa poszarpać dwoma widelcami. Podawać z surówkami i pieczywem lub jako 'wędlina' do kanapek.
Długo pieczona karkówka
umyty i osuszony kawałek mięsa natrzeć papryką i solą
Długo pieczona karkówka
mięso polać olejem, wrzucić rozgnieciony czosnek i wymieszać