Do czego dodać zimny sos – część 1?

Sosy zimne można dodawać zarówno do dań na ciepło, jak i na zimno. Czy wiesz, jak je przyrządzać i z jakimi potrawami podawać?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Do czego dodać zimny sos – część 1?
Sosy na bazie jogurtu

Nie są trudne do wykonania, a doskonale wzbogacą smak potraw jarskich i mięsnych. Oto nasze propozycje:

sos jogurtowy nr 1 – zrobisz go łącząc ze sobąjogurt naturalny, jabłko, odrobinę koncentratu pomidorowego, posiekaną nać pietruszki, pieprz, cukier i sól. Dobry dodatek do potraw mięsnych i jarskich – na ciepło oraz na zimno.

Sos jogurtowy nr 2 – do jego wykonania potrzebny będzie jogurt naturalny, sproszkowana papryka, pieprz, sól, jak równieżposiekana rzeżucha, nać pietruszki, estragon, koper, szczypior. Polecamy do sałat, dań z jaj i ryb.

Sos jogurtowy nr 3 – dobrze komponuje się z daniamirybnymi oraz z jajek i sałatkami. Składniki: jogurt naturalny, odrobina orzechów włoskich, nać pietruszki (można zastąpić estragonem), pieprz, cukier i sól. 

Sos z kaparów

Do jego przyrządzenia potrzebne będą kapary (można zastąpić je marynowanymi owocami nasturcji), żółtka (ugotowane na twardo), sok z cytryny, olej, filety anchois, wywar z warzyw lub rosół, szczypior i pietruszka oraz przyprawy - pieprz, sól, cukier. Ten wykwintny sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jaj.  

Sos z kawioru

To kolejny wykwintny dodatek do dań mięsnych. Przygotujesz go łącząc ze sobą odrobinę kawioru, olej, surowe oraz ugotowane na twardo żółtko, posiekany szczypior, sok z cytryny.  

Sos korzenny

Wykonuje się go z pomidorów, cebuli, oliwy (można zastąpić olejem sojowym), musztardy. Należy do niego dodać również kilka przypraw – sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir, majeranek, paprykę. Polecamy do makaronu z serem, jak również mięs, ryb. Sos ten można przechowywać w lodówce, ale w szczelnie zamkniętym słoiku.  

Sos ravigote

To świetne uzupełnienie dań mięsnych, rybnych oraz jaj ugotowanych na twardo. Wykonasz go z musztardy, oliwy, żółtka, szpinaku, cukru i soli, jak również odrobiny octu (można zastąpić sokiem z cytryny).  

Sosy remoulade

Pod tą obcojęzyczną nazwą kryją się wyjątkowe kompozycje smakowe, które wzbogacą dania mięsne i rybne. Francuska odmiana tego sosu nadaje się do jaj, ryb i mięs. Do wykonania francuskiego remoulade potrzebne będą korniszony, musztarda, pieprz i sól, żółtka (ugotowane na twardo), oliwa.  Polską wersję tego sosu wykonasz ze znacznie większej ilości składników. Wśród nich znajdują się jajka ugotowane na twardo, surowe żółtka, musztarda, posiekany szczypior, sól, cukier, pieprz, maggi (przyprawa), olej. Ta odmiana sosu pasuje do mięs.  

Sos z winem

To kolejny dobry dodatek do jaj, ryb i mięs. Do jego wykonania będą potrzebne żółtka (na twardo), cebula, czerwone wino, sól, pieprz, cukier, oliwa, musztarda, szczypior, estragon, pietruszka, rosół, sok z cytryny.  Sos tatarskiZazwyczaj podajemy go ze śledziami i innymi daniami rybnymi, ale pasuje on także do potraw mięsnych. Przygotowuje się go z oleju, żółtek jaj ugotowanych na twardo, grzybów marynowanych, korniszonów, szczypioru, pieprzu, soli, musztardy, cukru.  

Sos ze śledzi

Co ciekawe, podaje się go do... sałatek. Wykonasz go ze śledzi, śmietany, cebuli, jabłka, cukru, oleju i pieprzu.   Sos śliwkowyDodajemy go do mięs. Wśród jego składników wymienia się powidła śliwkowe, śmietanę, chrzan, sól, olej sojowy, sok z cytryny.