Strona główna DOLMA - tureckie golabki -

DOLMA - tureckie golabki -

fabkajafab

Starszy Kucharz
Przepisy: 27
zdjęcia: 1 z 1
DOLMA - tureckie golabki -
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Prawie jak nasze golabki o wiele mniejsze i wedlog mnie latwiej je zrobi. Rownie dobre z miesem jak i bez jako 'klamliwe golabki'


trudność: średne
czas:

DOLMA - tureckie golabki - - SKŁADNIKI:

  • 200 lisci winogron lub papryka, cukinia, inne wazywo ktore mozna napelnic
  • 500gram mieso mielone
  • 2 szklanki ryzu
  • peczek natki pietruszki
  • siekane pomidory
  • przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sol
  • pieprz

DOLMA - tureckie golabki - - PRZYGOTOWANIE:

Mieso, ryz, posiekana natke pietruszki, posiekane pomidory i cebule polaczyc ze soba, dodac przecier i przyprawy(wedlug uznania) wymieszac. Odstawic do lodowki na 10min. Liscie winogron umyc i obgotowac w osolonej wodzie. Ewentualne inne warzywa jak papryka, baklazan, cukinia etc.odciac 'czapeczki' z czapeczek 'odonki' zostawic do przykrycia wyjac caly srodek, umyc i napelniac farszem. Garnek wysmarowac przecierem i oliwa, ukladac przygotowana dolme, zalac woda na jedna szklanke ryzu przypadaja 2 szklanki wody, gotowac na malym ogniu pod przykryciem, gdy woda wchlonie w golabki znaczy gotowe. Gdy robisz 'yalan dolma' dodaj wiecej przypraw i pomidorow siekanych, nikt sie nie zorientuje ze nie ma tam miesa, powiem nawet ze sa lepsze bo bardziej miekkie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do DOLMA - tureckie golabki -  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wegetariańskie
Spaghetti z dynią i pesto Ruski tort naleśnikowy Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa
Zdrowe śniadanie- jaglane płatki na mleku Omlet z cukinią Sojowe flaczki wegetariańskie
Bakłażanowe pizzerinki Sałatka z rukoli z pomarańczą i orzechami pekan Pasztet grzybowo-ryżowy dla wegetarian
Kasza z pesto w sosie kurkowym Racuszki serowe z sosem koperkowym Pieczone jabłka z masłem orzechowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane