Strona główna DOLMA - tureckie golabki -

DOLMA - tureckie golabki -

fabkajafab - Przepis na: DOLMA - tureckie golabki - offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 27
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
DOLMA - tureckie golabki -
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Prawie jak nasze golabki o wiele mniejsze i wedlog mnie latwiej je zrobi. Rownie dobre z miesem jak i bez jako 'klamliwe golabki'


trudność: średne
czas:

DOLMA - tureckie golabki - - SKŁADNIKI:

  • 200 lisci winogron lub papryka, cukinia, inne wazywo ktore mozna napelnic
  • 500gram mieso mielone
  • 2 szklanki ryzu
  • peczek natki pietruszki
  • siekane pomidory
  • przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sol
  • pieprz

DOLMA - tureckie golabki - - PRZYGOTOWANIE:

Mieso, ryz, posiekana natke pietruszki, posiekane pomidory i cebule polaczyc ze soba, dodac przecier i przyprawy(wedlug uznania) wymieszac. Odstawic do lodowki na 10min. Liscie winogron umyc i obgotowac w osolonej wodzie. Ewentualne inne warzywa jak papryka, baklazan, cukinia etc.odciac 'czapeczki' z czapeczek 'odonki' zostawic do przykrycia wyjac caly srodek, umyc i napelniac farszem. Garnek wysmarowac przecierem i oliwa, ukladac przygotowana dolme, zalac woda na jedna szklanke ryzu przypadaja 2 szklanki wody, gotowac na malym ogniu pod przykryciem, gdy woda wchlonie w golabki znaczy gotowe. Gdy robisz 'yalan dolma' dodaj wiecej przypraw i pomidorow siekanych, nikt sie nie zorientuje ze nie ma tam miesa, powiem nawet ze sa lepsze bo bardziej miekkie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do DOLMA - tureckie golabki -  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wegetariańskie
Sojowe flaczki wegetariańskie Bakłażanowe pizzerinki Sałatka z rukoli z pomarańczą i orzechami pekan
Pasztet grzybowo-ryżowy dla wegetarian Kasza z pesto w sosie kurkowym Racuszki serowe z sosem koperkowym
Pieczone jabłka z masłem orzechowym Lekka sałatka z kalarepki i truskawek Spaghetti z bobem i pesto
Sałatka z bobu i pomidorów Cukinia jak schabowy Przekładanka gryczanka z bobem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane