fabkajafab

fabkajafab

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

DOLMA - tureckie golabki -

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prawie jak nasze golabki o wiele mniejsze i wedlog mnie latwiej je zrobi. Rownie dobre z miesem jak i bez jako 'klamliwe golabki'

DOLMA - tureckie golabki -

Składniki:

DOLMA - tureckie golabki -

 

  • 200 lisci winogron lub papryka, cukinia, inne wazywo ktore mozna napelnic
  • 500gram mieso mielone
  • 2 szklanki ryzu
  • peczek natki pietruszki
  • siekane pomidory
  • przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sol
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

DOLMA - tureckie golabki -
Mieso, ryz, posiekana natke pietruszki, posiekane pomidory i cebule polaczyc ze soba, dodac przecier i przyprawy(wedlug uznania) wymieszac. Odstawic do lodowki na 10min. Liscie winogron umyc i obgotowac w osolonej wodzie. Ewentualne inne warzywa jak papryka, baklazan, cukinia etc.odciac 'czapeczki' z czapeczek 'odonki' zostawic do przykrycia wyjac caly srodek, umyc i napelniac farszem. Garnek wysmarowac przecierem i oliwa, ukladac przygotowana dolme, zalac woda na jedna szklanke ryzu przypadaja 2 szklanki wody, gotowac na malym ogniu pod przykryciem, gdy woda wchlonie w golabki znaczy gotowe. Gdy robisz 'yalan dolma' dodaj wiecej przypraw i pomidorow siekanych, nikt sie nie zorientuje ze nie ma tam miesa, powiem nawet ze sa lepsze bo bardziej miekkie.