bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowa biała kiełbasa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Domowa kiełbasa jest smaczna, zupełnie inaczej smakuje od sklepowej, możemy ja doprawić według swoich upodobań smakowych.

Domowa biała kiełbasa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa biała kiełbasa

 

  • 1,5 kilograma łopatki wieprzowej

 

  • 0,5 kilograma karkówki

 

  • 0,5 kilograma boczku surowego

 

  • 0,5 kilograma chudego podgardla

 

 

  • 2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego

 

  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego- najlepiej świeżo zmielonego

 

  • 3-4 łyżki majeranku

 

 

  • 1 łyżka cukru

 

  • 0,5 litr bardzo zimnej wody

 

  • jelita wieprzowe

Sposób przygotowania:

Domowa biała kiełbasa
Jelita wieprzowe przekładamy do miski, zalewamy letnią wodą, dokładnie płuczemy z nadmiaru soli, zalewamy czysta wodą i odstawiamy na kilka godzin, odsączamy z nadmiaru wody.

Mięso z łopatki i karkówki mielimy na sitku o dużych oczkach (12 mm.)

Boczek i podgardle mielimy na sitku o drobnych oczkach (4 mm). Mięso przekładamy do miski, wlewamy zimną wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier oraz pozostałe przyprawy.

Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez pół godziny.

Kiełbasy napełniamy zakładając na maszynkę nakładkę masarską, nakładamy jelita wieprzowe i wypełniamy masą mięsną, skręcając małe kiełbaski. 
Domowa biała kiełbasa
Jelita wieprzowe płuczemy w letniej wodzie.
Domowa biała kiełbasa
mięso mielimy na dwie różne grubości sitek
Domowa biała kiełbasa
Masę dokładnie wyrabiamy, im dłużej tym lepiej
Domowa biała kiełbasa
jelita napełniamy za pomocą nasadki masarskiej