Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowa chałka z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna domowa chałka z klasyczną kruszonką – cóż więcej potrzeba na pyszne śniadanko ??? Wystarczy kubek mleka, masełko i jest przepysznie !

Domowa chałka z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa chałka z kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Domowa chałka z kruszonką
Przepis na 2 chałki: Masło roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione - odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na pół, z każdej połówkę z kolei dzielimy na 3 części, z których formujemy wałki podobnej długości. Wałki układamy koło siebie, złączamy trzy końce i zaplatamy warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W mice łączymy masło, cukier puder oraz mąkę rozcierając w palcach – uzyskujemy kruszonkę. Chałki smarujemy mlekiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. 
Domowa chałka z kruszonką
Etap 1 do suchych składników dodajemy pozostałe
Domowa chałka z kruszonką
Etap 2 ciasto wyrabiamy a następnie dzielimy na części i wałkujemy wałki
Domowa chałka z kruszonką
Etap 3 w misce przygotowujemy kruszonkę
Domowa chałka z kruszonką
Etap 4 z ciasta zaplatamy warkocz i posypujemy kruszonką

Tagi:

jajko jajka