Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Domowa karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna domowa karpatka z delikatnie kruchym ciastem i delikatnym kremem budyniowym, całość posypane cukrem pudrem

Domowa karpatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa karpatka

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • krem:
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 kostki miękkiej margaryny

 

  • Oraz:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Domowa karpatka
Ciasto: Margarynę rozpuścić , dodać wodę i zagotować. Gaz zmniejszyć i dodać mąkę cały czas mieszając do powstania gęstej masy. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać po jajku i miksować pod koniec dodać proszek do pieczenia.. Ciasto podzielić na pół i każdą część wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 6 minut następnie przykręcić piekarnik do 180 stopni i piec 20 minut. Krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, W 1 szkl mleka rozmieszać mąki, żółtka i wlać do gotującego się mleka z cukrem . Ugotować gęsty budyń i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć i dodać ostudzony budyń. Na jeden placek wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do stężenia masy.
Domowa karpatka
Margarynę rozpuścić , dodać wodę i zagotować. Gaz zmniejszyć i dodać mąkę cały czas mieszając do powstania gęstej masy. Ostudzić.
Domowa karpatka
Do ostudzonej masy dodawać po jajku i miksować pod koniec dodać proszek do pieczenia.. Ciasto podzielić na pół i każdą część wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Domowa karpatka
Miękką margarynę utrzeć i dodać ostudzony budyń
Domowa karpatka
Placki przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto mak