Domowa kiełbasa wędzona

Karkówka « poprzedni | następny »
2milutka offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 968
zdjęcia: 1 z 1
Domowa kiełbasa wędzona
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Nie ma jak domowa wędlina własnej roboty. Tym razem na moim stole zagościła cienka kiełbasa...


trudność: średne
czas:

Domowa kiełbasa wędzona - SKŁADNIKI:

Domowa kiełbasa wędzona - PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki razem ze słoniną następnie mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach . Wodę źródlaną zagotować ostudzić ,sól wymieszać z resztą przypraw i dodać do wystudzonej wody ,dodać obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek,wlać tak przygotowaną miksturę do mięsa i dokładnie wyrabiać ręką jak ciasto. Powinno mięso wchłonąć wodę i odchodzić od ręki wtedy znaczy że jest już wyrobione dobrze. Zostawić mięso w naczyniu kamiennym (takim jak kisimy ogórki) i zostawić na około 6 godzin w chłodnym miejscu aby naszło solą i przyprawami,dbając o to aby mięso nie skisło! Następnie masą mięsną napełniamy przez maszynkę ze specjalną nakładką do kiełbas jelito ,dosyć ściśle aby nie było w środku powietrza i robimy pętle co 40 cm lub mniej jak kto woli. Tak przyrządzoną kiełbasę zakładamy na kije wędzarnicze i wkładamy do wędzarni i wędzimy ciepłym dymem (drewna olchowego) około 4-5 godz.Po tym czasie wyjmujemy z wędzarni studzimy w przewiewnym miejscu i możemy jeść:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowa kiełbasa wędzona (strona 1 z 1)  
kołczu

kołczu
offline

2013-03-23 20:11
Piękna :) Od domowej kiełbasy ciężko mi się oderwać :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-03-23 20:26
Ech, a mnie ciężko się do niej dorwać... Nie mam możliwości wędzenia :(
Kiełbaska bajeczna :)
Skomentuj
Oceń:
0
gosia56

gosia56
offline

2013-03-23 21:36
Pyszna taka domowa kiełbaska;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karkówka
Łopatka w sosie chrzanowym Duszona karkówka Karkówka nadziewana dynią i cukinią
Karkówka z pieczarkami i papryką Domowa delikatna wędlina z karkówki Karkówka duszona w kawie
Karczek gotowany Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym Karczek pieczony w winie
Paczuszki z karkówki z kaszanką Karkówka pachnąca lasem i ogrodem Szaszłyki z karkówki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane