jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Domowa konfitura z truskawek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

konfitura z truskawek, doskonała z bułką i mlekiem na śniadanie

Domowa konfitura z truskawek

Składniki:

Domowa konfitura z truskawek

 

  • 1 kg truskawek, dorodnych, równej wielkości
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka soku wyciśniętego z zielonego agrestu

Sposób przygotowania:

Domowa konfitura z truskawek
Wyciśnięty sok z agrestu niedojrzałego z dodatkiem 75 dag cukru zagotować, zszumować. Truskawki starannie przebrać, umyć, rozłożyć pojedyńczą warstwą na czystej ściereczce, aby obeschły. Wkładać truskawki partiami do syropu, doprowadzić do wrzenia i odstawić na kilka godzin. Zagotować, dodać pozostały cukier i po jego rozpuszczeniu znów zostawić na kilka godzin. Przed odstawieniem starannie konfiturę zszumować. Następnego dnia kilka minut powoli gotować i razem z syropem złożyć do wymytych, wygotowanych słoików. Szczelnie zamknąć.