migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1117]

Domowa masa makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do kupienia mamy gotowe masy makowe jednak są one przesłodzone. Nie zawierają prawie w ogóle bakalii, maja mało maku i pełno różnych wypełniaczy. Masą makowa można łatwo przygotować w domu tym bardziej że można kupić już mak mielony.

Domowa masa makowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa masa makowa

 

  • 600 g suchego maku mielonego
  • 700 ml mleka
  • 80 g masła
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g rodzynków + alkohol do nasączenia
  • aromat rumowy lub 4 łyżki rumu
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • ok 8-10 łyżek miodu

Sposób przygotowania:

Domowa masa makowa
Rodzynki zalać wcześniej alkoholem aby napęczniały, najlepiej rumem ale ja akurat nie miałam więc dałam nalewkę wiśniową. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło i zagotować.

Następnie do mleka dodać mielony mak. Garnek cały czas trzymać na ogniu i mieszać aby mak napęczniał. Następnie dodać mielone orzechy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny i aromat.

Dokładnie wymieszać. Miodu można dać mniej lub więcej w zależności jak słodka masę lubimy.

Zestawić z ognia i zostawić do wystudzenia.

Z podanych składników wychodzi ok 1,6 kg masy makowej. 
Domowa masa makowa
Rodzynki zalać wcześniej alkoholem aby napęczniały, najlepiej rumem ale ja akurat nie miałam więc dałam nalewkę wiśniową.
Domowa masa makowa
Przygotować wszystkie bakalie i otarta skórke z cytryny
Domowa masa makowa
Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło i zagotować.
Domowa masa makowa
Następnie dodać mielone orzechy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny i aromat. Dokładnie wymieszać.