Domowa mielonka

zewa - Przepis na: Domowa mielonka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1816
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Domowa mielonka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Coś co zastąpi nam sklepowe wędliny - domowa mielonka.


trudność: łatwe
czas:

Domowa mielonka - SKŁADNIKI:

Domowa mielonka - PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i wlewamy ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, układamy do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzujemy ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowa mielonka (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2010-02-18 13:28
Świetne! 5
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2010-02-18 16:16
To jest pyszne, bardzo aromatyczne, choc nie lekkostrawne. Moja mama robi cos takiego, dzieki czemu, ja moge sie delektowac tym smakolywkiem, rewelacja!
Skomentuj
Oceń:
0
Evi

Evi
offline

2010-02-18 20:24
Swego czasu moja babcia taka mielonke robila.....byla wysmienita.!!!! Przepis wkladam do ulubionych !!!! 5
Skomentuj
Oceń:
0
anullka7

anullka7
offline

2010-02-18 22:46
U nas w domu też takie konserwy się robi,pychotka:)5
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-02-19 12:01
Az zazdroszcze Tobie Zewa takich wyrobow:)
Skomentuj
Oceń:
0
Sonduli

Sonduli
offline

2011-02-17 11:36
Zrobione a nawet pół już zjedzone :D Świetny pomysł na dobrą domową konserwę.
Skomentuj
Oceń:
0
AgAjoL

AgAjoL
offline

2011-08-06 23:30
az mi slinka lec...,tu gdzie mieszkam nie mam wedlinek :(
to bedzie wspomienie dziecinstwa ,pod warunkiem ze mi sie uda :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Pulpeciki cherry Schab z wędzonym kurczakiem Schab marynowany suszony
Ryż z mięsem mielonym Zapiekanka z mięsem Zrazy ze schabu tradycyjne
Łopatka w sosie chrzanowym Pierogi z kapustą, grzybami i golonką Schab duszony w sosie
Rolowany boczek z grzybami leśnymi Szaszłyki z mielonego z boczkiem Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane