Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Domowa mielonka z kawałkami schabu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczna domowa mielonka z kawałeczkami schabu w środku. Doprawiona ziołami, musztardą i pieprzem.

Domowa mielonka z kawałkami schabu  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa mielonka z kawałkami schabu

 

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 360 g schabu wieprzowego
  • 2 płaskie łyżeczki soli peklującej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczki czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 100 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Domowa mielonka z kawałkami schabu
Łopatkę umyć, pokroić w kawałki. Zmielić w maszynce do mięsa. Schab umyć, pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Wrzucić do łopatki. Dodać sól peklującą, żelatynę, pieprz, majeranek, czosnek, czubrycę, czosnek. Na koniec dodać musztardę i wlać zimną wodę. Wyrobić dłonią masę, aż będzie się kleić. Szynkowar wyścielić woreczkiem odpornym na temperaturę, włożyć mięso i ubić. Zamknąć szynkowar. Wstawić na dobę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i ogrzać do temperatury pokojowej. Wstawić do wody. Parzyć w 80 stopniach przez 100 minut. Wystudzić i schować na noc do lodówki. 
Domowa mielonka z kawałkami schabu
Łopatkę umyć, pokroić w kawałki. Zmielić w maszynce do mięsa.
Domowa mielonka z kawałkami schabu
Schab umyć, pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Wrzucić do łopatki.
Domowa mielonka z kawałkami schabu
Dodać sól peklującą, żelatynę, pieprz, majeranek, czosnek, czubrycę, czosnek.
Domowa mielonka z kawałkami schabu
Szynkowar wyścielić woreczkiem odpornym na temperaturę, włożyć mięso i ubić. Zamknąć szynkowar. Wstawić na dobę do lodówki.

Tagi:

schab