Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Domowa mocno waniliowa masa krówkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszna i prosta domowa masa krówkowa z dużą ilością ziarenek wanilii :)

Domowa mocno waniliowa masa krówkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa mocno waniliowa masa krówkowa

 

  • 2 szklanki mleka 1,5%
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 0,75 szklanki domowego cukru waniliowego
  • 1 laska wanilii

 

Sposób przygotowania:

Domowa mocno waniliowa masa krówkowa
Do rondla wsypać domowy cukier waniliowy ( z widocznymi ziarenkami wanilii). Do szerokiego rondla o grubym dnie wlać mleko i śmietankę, wrzucić przeciętą laskę wanilii i postawić na gazie i podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około godziny, mieszając co około 10-15 minut. Po około 20 minutach masa zacznie ciemnieć (wtedy należy wyjąć laskę wanilii) po 40 będzie wyraźnie gęstnieć. Masę można wykorzystać do smarowania wafli, ciastek, ciast czy deserów
Domowa mocno waniliowa masa krówkowa
Do rondla wsypać domowy cukier waniliowy ( z widocznymi ziarenkami wanilii).
Domowa mocno waniliowa masa krówkowa
Do szerokiego rondla o grubym dnie wlać mleko i śmietankę, wrzucić przeciętą laskę wanilii i postawić na gazie i podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści.
Domowa mocno waniliowa masa krówkowa
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około godziny, mieszając co około 10-15 minut.
Domowa mocno waniliowa masa krówkowa
Po około 20 minutach masa zacznie ciemnieć (wtedy należy wyjąć laskę wanilii) po 40 będzie wyraźnie gęstnieć.