kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Domowa ogórkowa - lato zachowane w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe zupy są najzdrowsze a ta szczególnie bo zrobiłam ja z ogórków wyhodowanych bez nawozów i ukiszonych zeszłego lata.

Domowa ogórkowa - lato zachowane w słoiku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa ogórkowa - lato zachowane w słoiku

 

  • kość wieprzowa np. mostek ok.30dag
  • 1/2kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 słoik 0,5l ogórków kiszonych
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 litry wody
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, sól

Sposób przygotowania:

Domowa ogórkowa - lato zachowane w słoiku
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kość zalewamy wodą wraz z ziemniakami i stawiamy na ogniu. Ogórki ścieramy na tarce, tak samo marchew, pietruszkę i seler. Jak wywar zacznie się gotować zbieramy powstałą pianę i dodajemy ogórki oraz warzywa. Doprawiamy przyprawami i gotujemy pod przykryciem ok.1godziny. Zupę zabielamy śmietaną.
Domowa ogórkowa - lato zachowane w słoiku
Etap 1Ścieramy ogórki na tarce o drobnych oczkach.
Domowa ogórkowa - lato zachowane w słoiku
Etap 2Kość wieprzowa i ziemniaki do zupy.
Domowa ogórkowa - lato zachowane w słoiku
Etap 3Ścieramy marchew,pietruszkę i seler.
Domowa ogórkowa - lato zachowane w słoiku
Etap 4Zbieramy pienę - szumujemy -powstałą podczas gotowania.

Tagi:

ogórki